onsdag, 22 mars 2023 15:58

Skuespiller og sanger Anita Thallaug er død

Skrevet av
Anita Thallaug under den norske MGP-finalen i 1963. Anita Thallaug under den norske MGP-finalen i 1963. Foto: Arild Hordnes / NTB

Anita Thallaug er død, 85 år gammel. Hun hadde en omfattende karriere innen teater, revy, musikal, film og musikk – inkludert Melodi Grand Prix.

Anita Thallaug døde mandag etter lengre tids sykdom, opplyser datteren, Ann-Karin Thallaug, til NTB.

Debut som sjuåring

Anita Thallaug debuterte allerede som sjuåring på Edderkoppen i Oslo i en barnerevy av Leif Juster – under navnet Vesla Rolfsen. Innen film kom debuten som 16-åring i «I moralens navn», før hun to år etter spilte i svensk-amerikanske «Blondine i fare».

Hun spilte ved Chat Noir fra 1958 og var blant annet Eliza i «My Fair Lady» på Trøndelag Teater i 1963. Hun var også å se som sykepleieren Søster Bitten i militærkomedien «Operasjon Løvsprett», som det etter premieren i 1962 ble solgt hele 1,6 millioner billetter til.

Hele Skandinavia

Allerede på 1950-tallet turnerte Thallaug i Sverige og Danmark, og gjennom 1960-tallet var hun kjent av «alle» i Skandinavia som sanger, revyartist og film-, musikal- og teaterskuespiller.

I 1963 framførte Anita Thallaug det norske bidraget «Solhverv» i den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest, og hun hadde også flere opptredener i de norske finalene i dette tiåret. Barnebarnet Rasmus Thallaug deltok for øvrig i Melodi Grand Prix tidligere i år.

Den spanske flue

Anita Thallaug flyttet til Nord-Norge på 1970-tallet og hadde mange oppdrag lokalt.

På starten av 1990-tallet spilte hun Fru Meisel, moren til Øyvind Bluncks karakter Henrik Meisel, i ABC-teatrets oppsetning av «Den spanske flue», en forestilling som i en årrekke har blitt vist på NRK.

Anita Thallaug etterlater seg ektemann Gunnar Herlø og barn, barnebarn og oldebarn.

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa