Arbeidsliv

Arbeidsliv (19)

La oss se litt på "oppsigelse." Kim synes disse reglene kan være uklare; «Prøvetid, fastansettelse, vikariat, midlertidig ansatt, – et virvar av ansettelsesbenevnelser.»

torsdag, 04 juli 2024 13:49

Deling av ferie?

Alex og Kim bestemte seg for en utekveld for å slappe av, men samtalen om ferieplaner førte raskt til en interessant diskusjon. Alex mener det er unødvendig å ta tre uker sammenhengende ferie og vil dele opp ferien i enkeltdager. Kim, alltid skeptisk til slike lette løsninger, hevder at det er noen paragrafer og regler som kompliserer dette.

Vi er midt i mai og både arbeidsgivere og arbeidstakere tenker på ferie. Hvem skal ta ferie først? Hvordan vil kabalen gå opp for bedriften? Arbeidsgiver har plikt til å sørge for at ferien blir avviklet, og ansatte har plikt til å ta ferie. Hva hvis du ikke tar ferie? Det er mye vi kan tenke på når det gjelder ferie og uttak av ferie, forhåpentligvis så blir du litt klokere etter å ha lest denne artikkelen. Først vil vi snakke litt generelt om ferie og gi dere et eksempel på feriesøknad, før vi hopper dypere til verks inn i lovverk og situasjoner, så ta frem kaffekoppen, notatblokka og sett deg godt til rette når vi nå begir oss i vei inn i ferie og feriepenger.

Faktisk så kan du det. Er du i tvil om Alex er syk så kan du sende en melding til NAV hvor du som arbeidsgiver skriver hvorfor du ikke vil godkjenne sykemeldingen. Brevet/meldingen du sender NAV skal også sendes som kopi til Alex.

"Å komme sammen er begynnelsen. Å holde sammen er framgang. Å arbeide sammen er suksess."
Henry Ford

Jeg tror at de fleste av oss sliter litt med å holde motivasjonen oppe i denne rare tiden vi er inne i og hvor mange av oss igjen har hjemmekontor.

Hva er viktig å tenke på når du starter i ny jobb? Hvordan skal du ta plass- på rett vis? Skal du assimilere deg? Gå under radaren til du finner din plass, eller skal du starte med å bevise deg selv fra første dag? Og hva skal du som arbeidsgiver gjøre for å sikre at din nyansatte får en god start i din bedrift?

Er du jobbsøker – overse ikke LinkedIn, ei heller om du er en profesjonell foredragsholder eller debattant og ønsker nye oppdrag. I Norge er sosiale nettverk viktigere for forretningsliv og rekruttering enn noen gang, og her ligger LinkedIn på topp.

Bernhard Shaw sier: De menneskene som lykkes, er de som alltid leter etter muligheter. Hvis de ikke finner noen, skaper de dem selv!

Mange bruker hersketeknikker i jobbsammenheng. Du og jeg også, bevisst eller ubevisst. Det er et skille mellom litt godmodig erting og hersketeknikker og mobbing.

Side 1 av 2