mandag, 14 mars 2022 08:09

Nesten en av tre er svært bekymret for matprisene

Skrevet av
Nesten en av tre er svært bekymret for matprisene Illustrasjonsfoto: Pixabay

29,9 prosent er svært bekymret for de høye matvareprisene, viser en Nationen-undersøkelse. Forsker mener myndighetene må komme på banen med tiltak.

9 prosent svarer at de er helt ubekymret for matvareprisenen.

Undersøkelsen er gjennomført av InFact for Nationen 10. mars, og 1.015 personer er spurt. Det er en feilmargin på 3 prosent.

Fra januar og februar steg matvareprisene med 4,5 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Ost og osteprodukter, kaffe, pasta, iskrem og hermetisk frukt er varegruppene som har hatt størst prisoppgang.

Gjeldsforsker Christian Poppe ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Oslo Met sier til avisen at det er ikke sikkert at prisøkningen vil påvirke det fleste nordmenn siden det har vært to år med pandemi og flere har spart penger.

Han er derimot mer bekymret for de som allerede har en snever økonomi, hvor økte matpriser kommer på toppen av økte priser på strøm, drivstoff og generell prisvekst. Nå mener Poppe myndighetene må komme på banen med tiltak som treffer de som har det verst.

– Det er viktig at pengene som staten tjener, blant annet på strømsalg, olje og gass, blir tilbakeført til norske husholdninger ved for eksempel at avgifter settes ned. Nå får man fratrekk på strømregningen, men man kan sikkert også gjøre noe med avgiftene på bensin og diesel, der prisene har gått opp noe voldsomt, eller på andre måter kompensere for dette, sier forskeren.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa