fredag, 13 august 2021 14:36

Livsstil gir mersmak

Livsstil gir mersmak Foto: Trond Schieldrop

Det er fem år siden ekteparet Kari Ann og Tom Sukkestad overtok Strand Fjellstue. – Arbeidet er krevende men også svært givende. I høysesongen er det jobbing døgnet rundt men for oss er det en livsstil som bare gir mersmak.

1 ½ år med korona nedstengning har vært utfordrende og krevende for ekteparet Sukkestad. – Vi har lagt ned to kafeer og et bakeri i Lillehammer og Gausdal for å redde fjellstuedriften. To somre med knallvær har økt besøkstallet på fjellstua. Løpet er dessverre kjørt for de andre virksomhetene. Nå konsentrerer vi oss fullt og helt om Strand Fjellstue, understreker de.

Gjestfrihet

Strand Fjellstue har åpent hele året bortsett fra januar og februar. – Vi er best på sommerdrift mens andre hoteller øverst i dalen og på snaufjellet er flinke på vinterdrift, sier Sukkestad. Fjellstua var opprinnelig et lite gardsbruk i Gausdal der den eldste bygningen er fra 1700-tallet. Vi har videreført den gamle driftsformen og gjestfriheten til de tidligere eierne som drev virksomheten i 40 år.

Godt helhetsinntrykk

På fjellstua blir du tatt godt imot av vertskapet og de ansatte. Interiøret er en blanding fra 1800 og 1900-tallet. – Når gjestene kommer inn på gardstunet har de allerede gjort seg opp en mening om beliggenheten. Da er det vår oppgave å gi dem et godt helhetsinntrykk, sier ekteparet. Fra mai har vi hatt tilnærmelsesvis sydentemperaturer og flust med gjester. I sommer har vi hatt besøk av flere bobilturister. Vi har også mange dyr på tunet fra geiter til hester. Vi har guidede turer for barnefamilier som får muligheten til å hilse på og mate dem.


Landstua Nasjonalpark

Strand Fjellstua ligger er i ytterkanten av Landstua Nasjonalpark – et vakkert og til dels uutforsket fjellområde i Norge. – På vinterstid er det mange som benytter området til lange skiturer og om sommeren kan du starte turen fra oss og overnatte på turisthytter i nasjonalparken, sier ekteparet Sukkestad, som også ønsker å fremheve Helvete som er et gjel ved sørenden av Espedalsvatnet i Gausdal kommune. – Helvete er Nord Europas største jettegryter.

Jettegryte er et glatt og ofte sylindrisk hull i fast fjell. Jettegryte har oppstått ved at en breelv har satt stein og grus i turbulent bevegelse under isen. Bredde og dybder på jettegryter varierer fra noen få desimeter til mange meter.
Navnet «Helvete» kommer av at gjelet var vanskelig å passere med hest og slede på den tiden det var gruvedrift i Espedalen.

Mange naturopplevelser

– Våre gjester kommer fra hele Norge inkludert flere gjester fra Ringerike. Jeg la nylig ut et Facebook innlegg der jeg oppfordret bilister til å kjøre veien fra Gausdal og oppover Espedalen i stedet for Gudbrandsdalen. Kjører du E6 fra Lillehammer til Vinstra må du betale 180 kroner i bomavgift en vei. Vi har ingen bomavgifter men mange naturopplevelser med jakt og fiske og et rikt fugle- og planteliv.

Gruvedrift

Espedalen kan også skilte med en gammel gruvelandsby der det på det meste bodde mellom 700 og 1000 gruvearbeidere på 1800-tallet. Faktisk var det mer folk her enn på Lillehammer. Nå vurderer man å åpne ny gruvedrift med nikkelproduksjon. I tillegg har vi kanskje Norges mest særegne gravplass på en øy i Espedalsvatnet. For to år siden oppdaget man egne hellemalerier. Det finnes mange helleristninger men ikke noen hellemalerier i Innlandet. Det er sjeldent i Norge.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa