mandag, 26 april 2021 13:53

Blaafarveværket åpner så smått mai

Skrevet av
– Danny Larsen lokker oss inn i mørket med sine motiver fra skogens og naturens mystikk. Denne egenskapen deler han med Kittelsen, sier kurator Sandra Lorentzen ved Blaafarveværket, som stiller ut Larsens verk under tittelen «Darkness» i sommer. – Danny Larsen lokker oss inn i mørket med sine motiver fra skogens og naturens mystikk. Denne egenskapen deler han med Kittelsen, sier kurator Sandra Lorentzen ved Blaafarveværket, som stiller ut Larsens verk under tittelen «Darkness» i sommer. Foto: Handout

Blaafarveværket åpner gradvis fra mai, og skal presentere 60 skatter fra Nasjonalmuseets samlinger, viet 1800-tallets norske kunstnere og deres skildringer av norske landskap og folkeliv.

Direktør Tone Sinding Steinsvik kaller verkene, som stilles ut under tittelen «Sommereventyr», for nasjonalskatter.

– Dette er malerier som har satt dype spor i norsk kulturhistorie. Kunstnerne bidro gjennom sine framstillinger av norske landskap og folkeliv til å forme oppfatningen av landets identitet og kulturelle betydning, sier hun.

Utstillingen er fordelt på seks ulike tema: Små perler, livet og kunsten, bohemene, naturpoesi, øde natur og kystkultur, og byr på navn som blant andre Harriet Backer, Peder Balke, August Cappelen, Johan Christian Dahl, Thomas Fearnley, Hans Gude, Lars Hertervig, Lars Jorde, Kitty Kielland, Theodor Kittelsen, Christian Krohg, Oda Krohg, Edvard Munch og Harald Sohlberg.

Samtidig er «Sommereventyr» også en markering av Tone Sinding Steinsviks nær 45 år lange, prisbelønte engasjement for 1800-tallets kunst. Hun opprettet museet sammen med sin nå avdøde mann Kjell Steinsvik i 1968, og fyller selv 80 år i september.

– Jeg kunne i alle fall ikke fått en bedre feiring enn dette. Det er stort, og jeg gleder meg til å kunne vise denne gullalderkunsten til alle våre besøkende, sier Tone Sinding Steinsvik.

Blaafarveværket viser den første museumsutstillingen med den tidligere snowboardkjøreren Danny Larsen (f. 1981), som har utviklet sitt eget visuelle uttrykk, med bilder skapt av ørsmå prikker av akrylmaling.

Kittelsen-museet har fått et løft i 2021, med et nybygg som lyser, og vegger og tak tekket med kobber og der publikum kan oppleve Kittelsens kunst – blant annet i form av store, naturpoetiske hovedverk som Nøkken som hvit hest, «Bergtrold» og «Paa veien til gilde i Troldslottet». Fire nye verk er også innlemmet i samlingen på rundt 100.

Åpningen skjer gradvis fra starten av mai, til hele museet er åpent som vanlig fra 22. mai, alt med koronaforbehold.

– Men jeg tror vi alle trenger litt kunst nå. Det er et avbrekk og et lyspunkt, assisterende daglig leder Camilla Løchen.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa