tirsdag, 02 februar 2021 22:08

Stortinget vil ha lokale varer i Vinmonopolets hyller

Skrevet av
– Fremskrittspartiet har tatt til orde for at Vinmonopolet i Norge må forplikte seg til å ta inn lokalproduserte varer, og nå får vi flertall for dette, skriver partiets helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen, til NTB. – Fremskrittspartiet har tatt til orde for at Vinmonopolet i Norge må forplikte seg til å ta inn lokalproduserte varer, og nå får vi flertall for dette, skriver partiets helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen, til NTB. Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB

Stortinget vil at Vinmonopolet skal ta inn lokalproduserte drikkevarer. Helse- og omsorgskomiteen avga sin innstilling tirsdag.

Hele komiteen stiller seg bak innstillingen til Frps representantforslag. Frp står imidlertid alene om de fleste av partiets øvrige forslag.

– Norge har en lang tradisjon for produksjon av egne drikkevarer i verdensklassen. Likevel finner man i for liten grad kortreiste, lokale eller norske produkter i hyllene på Vinmonopolet. Derfor har Fremskrittspartiet tatt til orde for at Vinmonopolet i Norge må forplikte seg til å ta inn lokalproduserte varer, og nå får vi flertall for dette, skriver helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen til NTB.

Hun peker blant annet på at det er rundt 20 håndverksdestillerier om lag 120 småskalabryggerier i Norge.

– Disse destilleriene og bryggeriene sørger for lokale arbeidsplasser, og vi må derfor også sikre at Vinmonopolets kunder i større grad får tilgang til lokalproduserte drikkevarer.

Det skal være mulig å kunne leve av å drive med småskala alkoholproduksjon i Norge, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) til NTB.

– Dette skaper både arbeidsplasser, bidrar til større kvalitetsbevissthet og ivaretakelse av lokale og nasjonale tradisjoner. Frp fikk dessverre ikke flertall for flere gode forslag som hadde kunnet bidra til å videreutvikle en næring som har sterk internasjonal konkurranse, sier hun.

Jordheim peker på at av de mer enn 28.000 produktene som selges gjennom Vinmonopolet, er kun rundt 1.650 norske produkter.

– Målsettingen må være at norske produsenter får rammevilkår for produksjon og salg som gjør det er mulig å konkurrere både hjemme og ute, sier Jordheim.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa