fredag, 20 november 2020 13:57

Slik kan du spare titusener på lån

Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)

Nordmenn tar opp flere milliarder i lån hvert år, men mange taper flere titusener på lånene sine. Disse pengene kunne vært spart om flere brukte en finansagent.

Ved utgangen av september skyldte norske husholdninger 3 765 milliarder kroner i innenlandsk lånegjeld. Dette viser Kredittindikator-statistikken til SSB.

Med andre ord er det mange nordmenn som betaler ned på gjeld. Her kan du tape stort på høye renter og dårlige tilbud.

To tips kan spare deg for flere titusener: 1) Bruk en finansagent når du skal søke lån. 2) Refinansiere dyre lån.

Forklaringen er egentlig ganske enkel. Hvis flere banker ser på lånesøknaden din, så vil renten bli lavere. Det viser tall fra finansagenten Axo Finans. Faktisk kan renten så mye som halveres, ifølge markedsdirektøren Morten Armand Johansen. Det samme gjelder for refinansiering av dyre lån.

Lån er nødvendig for økonomien

Lån er viktig. Faktisk er økonomien avhengig av lån for å gå rundt. Nettopp derfor satte Norges Bank i mai styringsrenten ned i null. Med nullrente er det lettere for nordmenn å ta opp lån.

Dette grepet skulle redde norsk økonomi fra korona-pandemien. Når det er lettere å ta opp lån, blir det også lettere å bruke penger på bolig, bil, oppussing og annet. Ved oppussing leier man håndverkere, kjøper maling og bestiller levering av nye møbler. Slik går økonomien rundt.

Hvorfor taper mange på lånene sine?

Til tross for dette taper mange på dyre lån. Det er spesielt to grunner til dette.

Den ene er at flere tar opp forbrukslån basert på det som virker som den laveste rentenpå sider som Finansportalen.no. Dette sier allikevel ikke noe om de individuelle faktorene som påvirker renten på lånet. Din økonomisk situasjon avgjør nemlig hvor dyrt lånet blir.

Den andre grunnen er at mange har flere lån hos flere aktører. Som regel er dette lån med høye renter, for eksempel kredittkort og smålån.

Begge problemene kan løses med en finansagent og refinansiering.

Slik kan du spare titusener

En finansagent er et mellomledd. De formidler lånetilbud til forbrukere, og formidler lånesøknader til banker. Flere banker behandler altså søknaden din samtidig.

Ved å hente tilbud fra flere banker, som må konkurrere seg imellom, sikres du det beste tilbudet. Slik får du bedre vilkår enn du ville fått på egenhånd. Dessuten inneholder tilbudet den faktiske renten, noe som gjør det mulig å sammenligne. Endelig rente får man nemlig først etter søknaden er behandlet.

Finansagenter presser renten nedover

Tall fra Axo Finans viser at dette presser renten nedover. Renten blir mindre når en låntaker får flere tilbud. En gjennomsnittlig søker hos Axo Finans får tre tilbud.

Det kan skille 5,8 prosentpoeng mellom det høyeste og det laveste tilbudet. For de som får flest lånetilbud er det mer enn 8 prosentpoeng som skiller høyeste og laveste rente.

Med andre ord er antallet banker som behandler søknaden svært viktig. I 2020 anslår Axo Finans at deres kunder kommer til å spare over 310 millioner kroner i fremtidige rentekostnader.

Lavere rente ved refinansiering

Flere tusen nordmenn har 20 forbrukslån eller mer. Mange har også flere kredittkort. Hvis du samler lånene gjennom refinansiering, kan du spare store summer i renter.

Dette er fordi du samler alle lånene hos én aktør. For at dette skal være lønnsomt for deg, må banken tilby bedre vilkår. Derfor kan man få lengre nedbetalingstid og lavere rente ved å refinansiere.

Hos Axo Finans ligger snittrenten på et refinansieringslån på 12 %. Dette er mye lavere enn gjennomsnittlig rente på kredittkort. Denne lå på 19,77 % i juli 2020. Hovedandelen av lånene Axo Finans formidler er refinansieringslån. Flere sparer altså allerede på lånene sine.

Om Axo Finans

 Axo Finans er finansagent for flere banker. En finansagent fungerer som en mellommann mellom bank og kunde. Kunder som skal søke refinansiering og lån sender inn lånesøknaden via Axo Finans, og får søknaden vurdert blant 21 banker. Målet er å sammenligne bankene for å finne det beste lånetilbudet.

 

Axo Finans ble grunnlagt i 2008, og er i dag til stede i Norge, Sverige og Finland.

 

Renteeksempel: 15,9% 100.000,- o/5 år. Kost. 40.256,-. Tot. 140.256,-

green balls

Sist redigert fredag, 20 november 2020 14:11

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa