tirsdag, 02 juni 2020 15:15

Kirkevergen fikk ikke brenne flere enn 200 lik i året

Skrevet av
Skorsteinen på Ringerike krematorium Skorsteinen på Ringerike krematorium Foto: Frank Tverran

Ringerike krematorium er et kategori 2-krematorium, noe som tilsier at det ikke må brennes flere enn 200 lik pr. år. I forbindelse med et økende pandemitrusselbilde, sendt kirkevergen i Ringerike, Kjetil Gjærde, en forespørsel til Fylkesmannen i Oslo og Viken allerede den 20.mars i år. Her ønsker han å få dispensasjon for å kunne brenne flere enn 200 lik.

Fikk avslag

Avslaget fra Fylkesmannen i Oslo og Viken er begrunnet i forurensningsloven ettersom forskriften det søkes dispensasjon fra er hjemlet i denne.


Røyk uten filter

I avslaget het det bl.a.: Ringerike krematorium, som ikke har filter eller annen rensing før utslipp til luft, vil ikke kunne overholde forurensningsforskriftens strengere utslippskrav til kategori I krematorier (20 mg/Nm3 støv og 0,05 mg/Nm3 kvikksølv), noe måleresultatene fra 2017 også viser. Å øke kapasiteten fra 200 vil dermed medføre et betydelig forhøyet utslipp av støv og kvikksølv til luft.

Fylkesmannen anbefaler derfor at kategori 1-krematoriene benyttes. Og her har Ringerike nå fått en avtale om kremering i Drammen.

Skulle situasjonen utvikle seg dramatisk, slik at også kategori I‐krematoriene i regionen blir presset på kapasitet, vil Fylkesmannen gjøre en ny vurdering.

Prutet ned gebyret

For å behandle denne forespørslen om dispensasjon, beregnet Fylkesmannen seg et gebyr på kr 6.700,- Dette syntes kirkeverge Gjærde var i drøyeste laget og sendte et brev tilbake hvor han bl.a. hevdet følgende:

" Bakgrunnen for henvendelsen var at vi arbeidet med beredskap inn mot koronaepedemien. På nyhetene fikk vi høre om særdeles høyre dødstall i Italia, og fryktet en tilsvarende situasjon hos oss. Ut fra dette ønsket vi å høre om muligheten for at et krematorium i kategori II kunne kremere flere enn 200 – dersom situasjonen krevde det. Jf mail under av 20. mars.
Vi jobbet tidlig og sent inn mot koronaepedemien og beredskapsplaner, og ber om forståelse for at vi hadde ulike scenarioer i denne tidlig fasen.
Ut fra dette håper vi at Fylkesmannen også tar sin del av «dugnaden» i disse tider, og krediterer fakturaen."

Det gjorde Fylkesmannen ikke, men han halverte beløpet.

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa