torsdag, 10 januar 2019 11:18

Derfor er Pettersøya anleggsområde

Skrevet av
Derfor er Pettersøya anleggsområde Foto: Frank Tverran

Kommunen sørger for at gater og torg er frie for snø. Det er ikke lenger tilfeldig hvor snøen plasseres.

pettersoya3
Snøen blir ryddet unna sentrumsgatene (Foto: Frank Tverran)

Allerede i mars i fjor henvendte Ringerike kommune seg til Fylkesmannen i Buskerud med en del tolkningsspørsmål i forbindelse med deponering av snø.

Norconsult fikk i oppdrag å utføre en miljørisikovurdering både av Tyrimyra og Pettersøya. I løpet av september ble det tatt prøver av grunnen på Pettersøya og utarbeidet en rapport om miljørisikovurderingen av snødeponier i Hønefoss.
Det ble tatt prøver 4 steder. Tre steder hvor det tidligere var deponert snø, og ett sted nord for snødeponiet som et referansepunkt.

pettersoya2
Bildet er tatt i september og viser prøvepunkt 4 som er et referansepunkt utenfor tidligere snødeponi Foto: Frank Tverran

- Overraskende bra

I sin rapport sier Norconsult bl.a.: "Analyseresultatene er overraskende positive og viser at de øverste 150 cm av jordmassene i alle prøvepunkter på Petersøya er rene, dvs. i tilstandsklasse I".

- Avfallsplukking hver uke

I sin konklusjon sier rapporten bl.a.: "Snø inneholder vanligvis en del avfall. Det legges opp til at avfall plukkes ukentlig i snøsmeltingsperioden rundt deponiområdene for å forhindre forsøpling.
Området hvor snø deponeres på Petersøya er tilgjengelig for publikum. Det er derfor anbefalt at snødeponiet på Petersøya skal være lukket med anleggsgjerde. Dette vil også hindre spredning av avfall fra deponiområdet med vind i noen grad."

Derfor er deponiet flyttet

Norconsult fant spor av et gammelt avfallsdeponi syd på Pettersøya, der hvor det tidligere har blitt tippet snø. Man var redd for at ny snøsmelting med påfølgende avrenning kunne aktivere dette avfallet og anbefalte derfor kommunen å flytte snødeponiet lenger mot nord. Dette rådet har Ringerike kommune fulgt.

Påvirker ikke vannkvaliteten

I dag finnes det målestasjoner oppstrøms Hønefossen, ved "Hvitebrua" og ved "Rådhusbrua". Vannprøvene ovenfor og nedenfor Pettersøya viser ingen tegn på at snødeponiet forringer vannkvaliteten.

KUNNSKAP: Pettersøya eller Petersøya?

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa