lørdag, 20 oktober 2018 13:27

Tannlegeforeningen: Kutt i tannhelsestønad rammer de mest sårbare

Tannlegeforeningen: Kutt i tannhelsestønad rammer de mest sårbare Illustrasjonsfoto: Pixabay

Regjeringen vil kutte i trygdestønadene til tannhelsebehandling for femte år på rad, til sammen 390 millioner kroner i kutt. Tannlegeforeningen reagerer.

– Disse kuttene rammer ikke deg og meg, men dem som allerede er mest utsatt, sier presidenten i Tannlegeforeningen, Camilla Hansen Steinum, til Klassekampen.

Ifølge foreningen kuttes det 61,7 millioner kroner i trygdestønadene til tannhelsebehandling i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019. Det kommer i tillegg til kutt på 328 millioner kroner som er foretatt så langt i helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sin statsrådsperiode, ifølge en gjennomgang nettstedet Faktisk.no har gjort. Til sammen blir det nærmere 390 millioner kroner i kutt.

– Henger ikke på greip

Mens barn i Norge får tannbehandling dekket av staten fram til de fyller 20 år, må voksne betale selv. Per i dag er det imidlertid 15 sykdommer, tilstander eller skader som gir rett til stønad, dog med egenandel, og den er blitt høyere de siste årene.

Steinum reagerer på at det kuttes i potten, når det blir stadig flere som trenger stønad.

– Antall pasienter som får stønad til tannhelse, har faktisk økt med over 26 prosent i disse årene. Det er bra og vitner om at befolkningen har behov for denne støtten. Likevel svarer Høie på økt behov med å gradvis svekke ordningen ved å underregulere den, sier Steinum.

– Hver enkelt får et dårligere tilbud. Det henger rett og slett ikke på greip, sier hun.

– Betydelig vekst i utbetalingene

Regjeringen ønsker ikke å svare på om kutt i trygdeordningene til tannhelse bryter med løftene i regjeringsplattformen eller Høyres program. Høie har imidlertid understreket at det de siste årene har vært en betydelig vekst i folketrygdens utbetaling av stønad til tannbehandling.

– Dette selv om det er gjort innsparinger gjennom underregulering av takster for tannbehandling. Fra 2013 til 2017 økte utbetalingene med 481 millioner kroner. Samtidig ble andre prioriterte formål på tannhelsefeltet styrket med 114 millioner kroner i årene 2014 til 2018, skrev Høie i en kommentar i flere lokalaviser tidligere i oktober.

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke (H) i Helse- og omsorgsdepartementet påpeker at regjeringen har økt støtten til personer med tannlegeskrekk og til personer som har vært utsatt for tortur og overgrep. Overfor Klassekampen forklarer hun de økte prisene med at statens satser ikke ble prisjustert mellom 2015 og 2017, og at prisene for tannbehandling i samme periode økte med 9 prosent. Samtidig har ny teknologi og forenklinger av takstsystemet der takster har vært overpriset, ført til at flere takster er blitt nedjustert, sier hun.

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa