fredag, 22 juli 2016 15:14

Nektet å fotografere Utøya

Skrevet av
Nektet å fotografere Utøya Foto: Rasmus Lindberg

I forbindelse med et arrangement den 22. juli 2016, bestilte vår redaksjon et dronefoto fra Utøya. Vår dronepilot er godt kjent av politiet og har alle papirene i orden som droneoperatør fra Luftfartstilsynet.

Da han skulle ta av for å fotografere, ble han stanset av politiet. Droneoperatøren satte oppdraget på vent og tok umiddelbart kontakt med vår redaksjon. Vi tok igjen kontakt med politiet ved Hønefoss politistasjon som lovte å undersøke saken nærmere.

Vår operatør hadde gjort alt etter boka - til punkt og prikke. En drone av den typen han bruker, vil dessuten nesten ikke sees og ikke høres på 150 meters avstand. Dette er nemlig den avstanden vi ha når det dreier seg om folkemengder på flere enn 100 personer.

Droneforskriften ikke bra nok for AUF
Vår operatør fikk først vite at arrangørene ikke ønsket at andre enn TV2, NRK og NTB skulle dekke markeringen på Utøya. Da vår redaksjon kontaktet politiet, fikk vi etter en stund tilbakemelding om at de ville nekte oss å fly nærmere enn 500 meter med hjemmel i Politilovens §7. Men etter Forskrift om luftfartøy som ikke har fører om bord mv behøver ikke vi være lenger unna enn 150 meter. Men dette var altså ikke nok for AUF. De måtte ha oss ytterligere 350 meter lenger unna.

Proteksjonisme i AUF
Det er tydelig at AUF har et godt nettverk. Vi har ingen følelse av at det lokale politiet har spesielt mye i mot vår virksomhet - vi har sogar forsynt dem med oversiktsbilder fra ulykkessteder tatt med drone. De kjenner oss og vår virksomhet meget godt.

AUF er lite inkluderende og styrer media med jernhånd. Og at vi ikke får akkreditering til selve arrangementet er helt greit. Men  at Politiloven skal tøyes for at vi skal forhindres fra å gjøre en redelig jobb, hører hjemme i helt andre stater enn Norge. Og la oss igjen presisere: Vi skulle ikke inn på øya, vi skulle ikke over øya eller noen av de besøkende, vi skulle ikke nærmere enn 150 meter!

Her kan du selv se hva det står i Politilovens §7 og så kan du selv gjøre deg opp en mening om dette er en sunn og fornuftig anvendelse av loven, eller om det er noen som løper AUFs ærend.

§ 7.Håndhevelse av den offentlige ro og orden m.v.

Politiet kan gripe inn
1    
for å stanse forstyrrelser av den offentlige ro og orden eller når omstendighetene gir grunn til frykt for slike forstyrrelser

2    
for å ivareta enkeltpersoners eller allmennhetens sikkerhet

3    
for å avverge eller stanse lovbrudd.

Politiet kan i slike tilfeller blant annet regulere ferdselen, forby opphold i bestemte områder, visitere person eller kjøretøy, uskadeliggjøre eller ta farlige gjenstander i forvaring, avvise, bortvise, fjerne eller anholde personer, påby virksomhet stanset eller endret, ta seg inn på privat eiendom eller område eller påby områder evakuert.

Unnlater noen å etterkomme pålegg gitt i medhold av første ledd, kan politiet for den ansvarliges regning sørge for at det nødvendige blir gjort for å hindre at forsømmelsen volder skade eller utsetter allmennheten for fare.

På andre offentlige myndigheters ansvarsområder kan politiet gripe inn umiddelbart når et forhold medfører alvorlige ordensforstyrrelser eller fare for slike, dersom vedkommende organ ikke er tilgjengelig eller inngrep fra dette antas umulig, virkningsløst eller ikke kan skje i tide. Den ansvarlige myndighet skal snarest mulig underrettes om inngrepet.

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa