mandag, 20 juni 2016 09:54

Nordmenn vil ha boks på bilen

Skrevet av
Nordmenn vil ha boks på bilen Foto: Colourbox

Ingen er mer glade i takbokser enn norske bilister, ifølge ferske bransjetall. Men riktig bruk og montering er avgjørende for en trygg ferietur.

– Man kan trygt si at det er typisk norsk å kjøre med last på taket. Vi kjøper flere skibokser enn alle andre, og bruker dem mer, sier Arild Hansen, daglig leder i Autobransjens Leverandørforening (ABL).

Nordmenn velger også litt andre modeller enn det som er vanlig ellers i Europa.

– Vi foretrekker lavtliggende bokser. I andre land er det mer etterspørsel etter kortere, høyere og mer romslige bokser. Behovet for å frakte ski kan forklare noe, men det handler nok også om at vi ønsker å gi bilen et tøft, aerodynamisk utseende, sier Hansen.

Totalt vil det trolig bli solgt mellom 20000 og 25000 skibokser i Norge i år, anslår Gro Bøhlerengen, avdelingsleder for bilrekvisita hos importøren og utstyrsleverandøren Rodin & Co A/S.

Norge på topp

– Dette er langt høyere enn i Sverige og Danmark, og skiller seg ut i europeisk sammenheng. Salget har ligget høyt lenge, men har flatet ut de siste årene til tross for rekordhøyt bilsalg. Levetiden på en boks er lang, så markedet kan midlertidig være litt mettet, sier Bøhlerengen.

Men med en anslått snittpris på om lag 6500 kroner vil vi allikevel bruke cirka 150 millioner kroner på takbokser i år.

Litt under halvparten av omsetningen skjer på nybilmarkedet. Hos Volkswagen bestiller rundt 11 – 12 prosent av kundene takboks som ekstrautstyr når de kjøper ny personbil, ifølge informasjonssjef Anita Svanes i Møllergruppen.

– Norge er helt spesielt i så måte. Andelen hos oss er nok dobbelt så høy som i Sverige. Norge er takboks-landet, både når det gjelder kjøp og bruk, sier Svanes.

Sikkerheten viktig

Svart er den desidert vanligste fargen, men det selges også en del sølv, titan og hvit. Blant de mer bilinteresserte er det også en del som bestiller spesiallakkering i bilens farge. Packline, Skiguard og Thule er de vanligste merkene.

– Uansett valg av merke og modell er det viktig å tenke sikkerhet ved montering og bruk. Kontroller lasteholderne og boksens fester før sommerens ferietur, og stram til ved behov, sier Arild Hansen i Autobransjens Leverandørforening.

Når feriebagasjen pakkes bør tunge gjenstander holdes unna taket, og under transporten er det viktig at boksen er forsvarlig lukket og gjerne låst, ifølge Hansen.

– Når man pakker er det dessuten viktig å tenke totalvekt, og i vognkortet står det hva den maksimalt kan være. På ferietur med full bil er det mange som tangerer vektgrensen, og kanskje tipper over, uten å være klar over det.

 

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa