fredag, 13 september 2024 11:14

Dette må du vite om fredag den 13.

Dette må du vite om fredag den 13. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Fredag den 13. har i mange kulturer fått et rykte som en dag preget av ulykke og uhell. Denne datoen fremstår som særlig skummel, med en blanding av overtro, historie og kulturelle tradisjoner som har gitt næring til forestillingen om dens uhellssvangre natur. Men hvor kommer egentlig denne overtroen fra, og hvorfor har akkurat denne datoen blitt sett på som en ulykkesdag? La oss utforske både den historiske opprinnelsen og noen eksempler på hendelser som har styrket denne troen.

Historisk opprinnelse: Kombinasjonen av fredag og tallet 13

Overtroen knyttet til fredag den 13. er en sammenslåing av to separate kilder: frykten for tallet 13 og den ugunstige betydningen av fredagen. La oss se på begge deler.

Tallet 13: Et symbol på uorden

Tallet 13 har i mange kulturer blitt sett på som uheldig, og dette har historiske røtter i både religion, mytologi og folklore. I kristendommen nevnes det ofte at Judas Iskariot, forræderen av Jesus, var den 13. personen ved det siste måltidet. Dette har ført til en kobling mellom tallet 13 og forræderi eller død. I tillegg var det i norrøn mytologi 12 guder som ble invitert til et stort gjestebud i Valhall. Da Loke, som var uønsket, ankom som den 13. gjesten, brakte han kaos og død med seg, noe som førte til at den elskede guden Balder døde.

I mange kulturer har man utviklet ulike ritualer eller skikker for å unngå tallet 13. Det er for eksempel vanlig at høyhus mangler en 13. etasje eller at fly ikke har et sete nummer 13.

Fredag: En ulykkesdag?

Fredagen har også fått et ufortjent dårlig rykte i flere kulturer. I kristendommen ble det sagt at Jesus ble korsfestet på en fredag, og i middelalderen ble fredagen sett på som en dag for uhell, spesielt i sammenheng med sjøfart. Mange sjøfolk vegret seg for å sette ut på reise på en fredag, da de trodde dette ville bringe ulykke.

Når disse to elementene – tallet 13 og fredagen – kombineres, forsterkes forestillingen om at noe uhellssvangert kan inntreffe.

Fredag den 13. i moderne tid: Uheldige hendelser

Overtroen rundt fredag den 13. er ikke bare forankret i gammel tro, men har også fått nytt liv gjennom virkelige hendelser som har skjedd på denne datoen. Her er noen eksempler på hendelser som har bidratt til myten:

Fredag 13. oktober 1307: Tempelriddernes undergang

På denne datoen ble den mektige ordenen Tempelridderne arrestert på ordre fra den franske kongen Filip IV. Mange av ridderne ble torturert og henrettet, og denne begivenheten har bidratt til oppfatningen av fredag den 13. som en uheldig dag.

Flyulykke i Andesfjellene – 13. oktober 1972

Et fly fra Uruguay styrtet i Andesfjellene på fredag den 13. Oktober, og overlevende passasjerer måtte ty til ekstreme tiltak, inkludert kannibalisme, for å overleve. Denne tragiske hendelsen ble senere inspirasjonen til filmen Alive.

Fredag 13. januar 2012 – Costa Concordia-forliset

På fredag den 13. januar 2012, grunnstøtte cruiseskipet Costa Concordia utenfor kysten av Italia. Skipet veltet delvis, noe som førte til 32 dødsfall og en massiv redningsaksjon. Ulykken ble en stor internasjonal nyhetssak og bidro ytterligere til den uheldige forestillingen om fredag den 13.

Overtroen i dag

Selv om mange i dag ser på fredag den 13. med et glimt i øyet, er det fortsatt mange som tar dagen på alvor. Det er estimert at millioner av mennesker verden over lider av paraskavedekatriafobi, eller frykt for fredag den 13. Dette kan resultere i at de unngår å reise, ta viktige beslutninger eller til og med gå ut av huset på denne dagen. Forsikringsselskaper har også rapportert om at det ofte skjer flere ulykker på denne datoen, selv om det kan skyldes en kombinasjon av tilfeldigheter og menneskers økte angst.

Sist redigert fredag, 13 september 2024 11:19

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa