fredag, 05 juli 2024 07:51

I dag, 5.juli, er sola lengst unna jorda

Skrevet av
Når Sola er Lengst Unna Jorda: Aphelion Når Sola er Lengst Unna Jorda: Aphelion

Jordas bane rundt sola er ikke en perfekt sirkel, men snarere en ellipse. Dette betyr at avstanden mellom jorda og sola varierer gjennom året. To viktige punkter i denne elliptiske banen er perihelion, når jorda er nærmest sola, og aphelion, når jorda er lengst unna sola. I denne artikkelen skal vi fokusere på aphelion, et fascinerende astronomisk fenomen.

Aphelion: definisjon og timing

Aphelion oppstår når jorda er på det punktet i sin bane som er lengst unna sola. Dette skjer en gang hvert år, rundt 4. juli. På dette tidspunktet er avstanden mellom jorda og sola omtrent 152 millioner kilometer (94,5 millioner miles), sammenlignet med cirka 147 millioner kilometer (91,4 millioner miles) ved perihelion, som skjer tidlig i januar.

Årsaker til variasjon i avstanden

Den viktigste årsaken til at avstanden mellom jorda og sola varierer, ligger i den elliptiske formen på jordas bane. Dette kan forklares med Keplers første lov, som sier at planetenes baner rundt sola er ellipser med sola i det ene brennpunktet. Denne elliptiske banen skyldes gravitasjonelle påvirkninger fra andre planeter, særlig Jupiter og Saturn, samt solas egen gravitasjon.

Effekter på klima og vær

Man kunne forvente at jordas avstand til sola ville påvirke klimaet betydelig. Interessant nok har aphelion og perihelion lite å si for årstidene. Årstidene skyldes jordas aksehelning, som forblir konstant på omtrent 23,5 grader. Derfor er det sommer på den nordlige halvkule i juli, selv om jorda er lengst unna sola, fordi denne halvkule er tiltet mot sola og mottar mer direkte sollys.

Aphelion og solenergi

Selv om avstanden mellom jorda og sola ikke dramatisk påvirker årstidene, har den en liten effekt på mengden solenergi som når jorda. Ved aphelion mottar jorda omtrent 7% mindre solenergi enn ved perihelion. Dette kan ha en marginal effekt på globale temperaturer, men er ofte overskygget av andre faktorer som atmosfærens sammensetning og havstrømmer.

Historiske og fremtidige perspektiver

Gjennom historien har variasjoner i jordas baneform, kjent som Milanković-sykluser, påvirket klimaet på jorda. Disse syklusene strekker seg over titusenvis av år og inkluderer endringer i eksentrisitet (banens elliptisitet), helning av jordaksen, og presesjon (endring i retningen av jordaksens helning). Slike sykliske endringer har bidratt til istider og mellomistider.

Aphelion er en årlig påminnelse om den dynamiske naturen av vår planets bevegelse i solsystemet. Selv om det ikke har en dramatisk effekt på vårt daglige vær eller årstidene, er forståelsen av aphelion og jordas elliptiske bane viktig for astronomi og klimavitenskap. Gjennom denne kunnskapen kan vi bedre forstå jordas komplekse klima og de store syklusene som påvirker det over lange tidsperioder.

Kilde: ChatGPT

Andre saker å lese

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 29

20-07-2024 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 29

Her er den siste ukens eiendomsoverdragelser i Ringerike kommune. Legg merke til at overdragelser som gjelder arv og skifte oftest er oppgitt uten beløp.

Les mer i RingeriksAvisa

Ulykke ved Austjord

20-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Fredag morgen måtte nødetatene rykke ut til en ulykke i krysset Eggemoveien/Lundstaveien.

Les mer i RingeriksAvisa

Bortvist fra Malstrømfestivalen

20-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

En mann i 30-årene fra Hønefoss måtte bortvises av politiet etter han hadde vært aggressiv og utagerende på Malstrømfestivalen i Hønefoss.

Les mer i RingeriksAvisa

Høye potetpriser: – Butikkene har vært for grådige

19-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Høye potetpriser: – Butikkene har vært for grådige

Store prishopp på poteter skaper reaksjoner. Butikkene tar den prisen de kan tyne ut av kunden, mener potetprodusent Morten Tømte.

Les mer i RingeriksAvisa